Kvantifikace T1 pro preklinické MRI

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Kvantifikace T1 mapy myokardu je důležité pro diagnostiku myokardické fibrózy. Kardiální magnetická rezonance malých zvířat je obtížná z důvodu vysoké srdeční a respirační frekvence. Pulsní sekvence navržené v této práci jsou typu IR FLASH a Intragate FLASH. Sekvence IR FLASH byla porovnána s referenční sekvencí RARE na statickém fantomu. Obě sekvence byly aplikovány během měření myokardu potkana. Pro kvantifikaci T1 byl vyvinut software v prostředí Matlab. Pomocí tohoto softwaru byly vyhodnoceny T1 mapy myokardu potkana.
T1 mapping of myocardial tissue is important for diagnostics of myocardial fibrosis. Cardiac magnetic resonance imaging of small animals is challenging due to high heart and respiratory rates. Pulse sequences for T1 mapping are proposed in this thesis based on inversion recovery FLASH and Intragate FLASH. The sequence IR FLASH was compared to the reference sequence RARE on a static phantom. Both sequences were applied for measuring the myocardium of a rat. For T1 quantification a software in Matlab was developed. Using this software, T1 maps of rat myocardium were calculated.
Description
Citation
DVOŘÁKOVÁ, L. Kvantifikace T1 pro preklinické MRI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-11
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Baštinec položil otázku: Pokusila jste se nalézt transformaci mezi hodnotami T1 získaných různými metodami? RNDr. Masařík položil otázku: Co je to fibrotická tkáň?; Jak dloho bude trvat nasazení této metody do praxe? Studentka odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Studentka obhájila diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO