Spirometrie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá spirometrickým měřením na skupině dobrovolníků. Na úvod je vysvětlena fyziologie dýchání. Dále je rozebrána teorie nutná k měření a analýze respiračních parametrů, včetně seznámení s principem spirometrů potřebných k provedení samotného měření. Samostatná kapitola je věnována ventilačním poruchám se zaměřením na obstrukční poruchy. V sekci řešení je popsána metodologie měření na skupině dobrovolníků. Navazuje popis algoritmu programu vytvořeného k automatické analýze naměřených dechových signálů. Takto získané dechové parametry jsou statisticky analyzovány a porovnány pro fyziologický a obstrukční stav. V závěru jsou diskutovány změny, jež jednotlivé parametry popisují ve vztahu k simulované obstrukci. V příloze je dále dodán protokol k laboratornímu cvičení, který spolu s vytvořeným programem bude sloužit k výuce.
This work presents spirometric measurements on a group of volunteers. First of all the physiology of respiration is explained. Further the theory necessary for measurement and analysis of respiration parameters is mentioned. A separate chapter contains information about ventilation disorders with focus on obstructive diseases. The measurement methodology is described in the analysis section. The program developed for automatic spirometric signal analysis is described in the next section. Parameters obtained from the program are statistically analysed and compared for physiological and obstructive state. Changes, which the individual parameters represent in relation to the simulated obstruction, are discussed. The appendix section contains a report to be used for laboratory lessons together with the developed program.
Description
Citation
VYŠKOVSKÝ, D. Spirometrie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jana Drbohlavová, Ph.D. (člen) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (člen) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-11
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Prof. Provazník požádal o odpověď na otázku oponenta. Ing. Drbohlavová se dotázala na počet desetinných míst u směrodatné odchylky v práci - práci s desetinnými místy. Dále na jednotku objemu L bez anglického překladu. Ing. Odstčilík se dotázal na možnost využití klasifikace na naměřená data. RNDr. Fuchs se dotázal na důvod použití statistických metod pro hodnocení výsledků. Student odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO