Analýza elektrických vlastností membrán srdečních buněk

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je zaměřená na analýzu elektrických vlastností membrán srdečních buněk. Hlavním cílem práce je odpovědět na otázku, do jaké míry je možno z experimentálních dat usuzovat na detailní mechanizmus interakce látek s kanály. Práce také seznamuje s podrobným popisem metod měření membránových napětí a proudů, které jsou využívány při experimentálních měřeních. Zde je také pojednáno o jednotlivých kanálech buněčné membrány a iontových proudech, které vznikají jako odezva na pravoúhlý impulz napětí. Rovněž je zde popsán vliv různých látek na vlastnosti iontových proudů protékajících přes buněčnou membránu.
The diploma thesis is focused on the analysis of the electrical properties of the heart cells membranes. The main goal of this work is to answer to what extent it is possible to infer from experimental data on the detailed mechanism of interaction of substances with channels. The work also presents a detailed description of methods of measurement of membrane voltage and current, which are used in the experimental measurements. There are also discussed the individual channels of the cell membrane and ion currents, which arise as a response to the rectangular pulse voltage. There is also described the effect of various substances on the properties of ion currents flowing through the cell membrane.
Description
Citation
ŠVECOVÁ, O. Analýza elektrických vlastností membrán srdečních buněk [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) prof.Ing. Marek Penhaker, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Penhaker položil otázku: Blokace sodíkových kanálů. MUDr. Závodná položila otázku. Jaká metoda měření byla použita? Ing. Jiřík položil otázku: Jak probíhala implemetace v Matlabu? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta. 93b.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO