Měření vlastností oftalmologického ultrazvukového systému

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá fyzikálními principy ultrazvuku s následným zaměřením na oftalmologický ultrazvukový systém Nidek Echoscan 4000 a na jeho vlastnosti. Další částí práce je popis vyšetřovacích technik v oftalmologii (A-mód, B-mód, biometrie a pachymetrie). Dále byly navrženy postupy pro měření vlastností, a to prostorového rozlišení (axiální a laterální prostorové rozlišení) a závislosti rychlosti šíření ultrazvuku na teplotě. Tyto vlastnosti byly následně ověřovány nejen na laboratorních fantomech - EYETECH LTD. a víceúčelovém fantomu, ale také na vytvořených fantomech oka z agarózového gelu se zabudovaným materiálem (vlasec, plastová fólie, igelit a guma). V závěru naměřené hodnoty byly zpracovány ve vytvořeném programu.
The thesis deals with physical principles of ultrasound with following specialization on ophtalmic ultrasound system Nidek Echoscan 4000 and its properties. And also it deals with description of investigative techniques in ophthalmology (A-mode, B-mode, biometry and pachymetry). Next, they was suggested procedures of measurement and that is spatial resolution (axial and lateral spatial resolution) and propagation speed of ultrasound depending on the temperature. Then these properties was tested on laboratory phantoms of eye – ETETECH LTD. and Multipurpose Ultrasound Phantom but on created phantoms of eye too, which will be made from agarose gel with build-in materail (fishing line, plastic film, plastic bag and rubber). At the end, measured values was processed in the generated program.
Description
Citation
GREBÍKOVÁ, L. Měření vlastností oftalmologického ultrazvukového systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (předseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Čížek, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen) Ing. Zenon Starčuk, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky a odpověděla na otázky členů komise a oponenta. doc. Chmelař, CSc. - Jaký je princip práce s fantomem Eyetech? Jaké bylo mechanické uspořádání měření na fantomu? Jak dlouho se čekalo na ustálení teplotních poměrů? Jak se dosáhlo toho, že v agaru nebylo příliš mnoho bublinek? Ing. Čížek, Ph.D. - Jak dlouho se čekalo na ustálení teplotních poměrů? Jak dlouho trvalo celé měření? Ing. Harabiš, Ph.D. - Co ovlivňuje rozlišovaí schopnost? Jaký je základní princip zpracování UZV signálu? Studentka obhájila bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO