Vliv výběru souřadnic mozkových oblastí na výsledky dynamického kauzálního modelování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je cílena na seznámení se s principy měření a zpracování dat funkční magnetické rezonance se zaměřením na analýzu efektivní konektivity metodou dynamického kauzálního modelování (DCM). Praktická část zahrnuje tři hlavní tematické okruhy týkající se popisu zpracování a vyhodnocení naměřených či simulovaných dat. Nejdříve je zde na vzorovém datasetu ukázáno jak v neurovědním toolboxu SPM analyzovat naměřená data. Dále navazuje návrh přístupu, pomocí kterého lze vyšetřovat chování odhadu modelu DCM s ohledem na změnu vstupních parametrů. Tento jev je také simulován a na základě dosažených výsledků se doporučuje optimální postup analyzování efektivní konektivity pomocí dynamického kauzálního modelování u skupiny subjektů. Posledním okruhem v praktické části je hodnocení vlivu posunu souřadnic mozkových oblastí na výsledky dynamického kauzálního modelování u skupiny subjektů z dat získaných z reálných měření. V závěru práce jsou hodnoceny a diskutovány jak výsledky získané ze simulovaných dat, tak výsledky získané z naměřených dat.
Master’s thesis is aimed at familiarization with the principles of measurement and data processing functional magnetic resonance, focusing on the analysis of effective connectivity using dynamic causal modelling (DCM). The practical part includes three main thematic areas relating to the description of the processing and evaluation of measured or simulated data. First, there is on sample dataset described the neuroscientific SPM toolbox to analyze measured data. Then follows introduction of the proposed approach with which is investigated the behavior of the model estimation neural interactions with respect to the change of input parameters. This phenomenon is also simulated and on base of achieved results is recommended optimal approach to analyzing effective connectivity using dynamic causal modeling for the group of subjects. The last circuit in the practical part is assessment of shift the coordinates of brain areas on dynamic causal modelling results for the group of subjects from the data obtained from real measurements. Obtained results from simulated data and the results obtained from measured data are evaluated and discussed in the final part.
Description
Citation
VESELÁ, M. Vliv výběru souřadnic mozkových oblastí na výsledky dynamického kauzálního modelování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) prof.Ing. Marek Penhaker, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Jiřík položil otázku: Jakých softwarových prostředků použila při analýze, a které sama vytvořila? MUDr. Závodná položila otázku: Jaké je využití pro medicínu? Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO