Zařízení pro měření koncentrace intracelulárního vápníku v LabVIEW

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá osvojením metod pro měření koncentrace intracelulárního vápníku, a takže odpovídajícím zařízením v prostředí LabVIEW. V této práci je představena teorie k principu fluorescence, fluorescenčním metodám a indikátorům pro měření koncentrace intracelulárního vápníku. Jsou navrženy postupy měřeni pomoci fluorescenčního mikroskopu, kamery a barviva pro měření. Uvedena teorie ke konfokální mikroskopii a jsou porovnány tyto dvě metody. Představeno literární řešení problémy. V praktické části je popsán program s grafickým uživatelským rozhraním sloužící k akvizici a analýze dat pro měření dynamiky koncentrace intracelulárního vápníku. V experimentální části je popsaná příprava a měření s buňkami a vyhodnocení experimentů.
Master‘s thesis deals with the methods and system for measurement of concentration of intracellular calcium in LabVIEW. The thesis covers the theory of fluorescence principles, fluorescence methods and indicators for measurement of concentration of intracellular calcium. The procedure of measurement by means of fluorescence microscope, camera and indicators is also mentioned. The theory dealing with confocal microscopy is presented and two techniques are compared. Literary solution is presented. The practical part describes the program with a graphical user interface used for acquisition and analysis of data measuring dynamics of intracellular calcium concentration. The experimental part describes the preparation and measurement of cells and evaluation of experiments.
Description
Citation
POCHLOPEŇ, T. Zařízení pro měření koncentrace intracelulárního vápníku v LabVIEW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (předseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Čížek, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen) Ing. Zenon Starčuk, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student odpověděl na otázky členů komise a oponenta. doc. Chmelař, CSc. - Vysvětlete svislý zobrazovač ve vytvořeném programu, popis jeho os. Ing. Harabiš, Ph.D. - Co znamená pojem real time v počítačové technice, je vaše aplikace real time, jaký byl použitý vzorkovací kmitočet, jak je v programu ošetřena rychlost načítání dat? MuDr. Nováková, Ph.D - Účastnil jste se experimentů pro získávání záznamů. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO