Vícekriteriální návrh pokrytí území rádiovým signálem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem pokrytí území radiovým signálem. Dané území je reprezentováno digitálním mapovým souborem, který vznikl v rámci projektu DEM (Digital Elevation Model). Základem je výpočet vzdáleností jednotlivých bodů ve vybraném mapovém podkladu. Následně je s využitím optimalizačního algoritmu vypočítána pozice vysílače v mapě, nastavení radiového systému a výsledné pokrytí, jež je reprezentováno intenzitou elektrického pole, popřípadě přijímaným výkonem v celé mapě. Optimalizační algoritmus v dané práci slouží k tomu, abychom nalezli nejlepší možné řešení z hlediska zadaných parametrů (nap. výkon vysílače, výška vysílače) a výsledného pokrytí území.
This thesis deals with radio network design for a chosen part of a map. Here map is represented by digital map file, which was created within the project DEM. First step is to calculate distances between points in chosen map. With help of optimization algorithms, appropriate position of transceiver in the map and parameters of radio systems are determined, also final coverage by radio signal, represented by intensity of electric field or received power in whole map. The optimization algorithm is used to find the best solution in terms of input parameters (e.g. power of transmitter, height of mast) and resulting coverage of land by radio signal.
Description
Citation
VÍTEČEK, P. Vícekriteriální návrh pokrytí území rádiovým signálem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Slanina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Kadlec, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šimša, CSc. (člen) prof. Ing. Miloš Mazánek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Na otázku oponenta odpovídá a specifikuje důvody jeho tvrzení. Prof. Kasal: Kolik je 60 dBm W? Odkazuje se na vzorec. Dr. Urbanec: Komentuje použití pouhých 10 ti jedinců pro optimalizaci. Student nízký počet obhajuje PC s malým výkonem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO