Mezi kontextem a řemeslem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Hlavním tématem mé práce je řemeslnost v současném umění. Její realizace spočívá v otevření dílny pro studenty FaVU v budově fakulty na Údolní pod názvem DÍLNA MARTINY pro FaVU. Zde organizuji workshopy technik, jež jsem si osvojila v průběhu uplynulého studia na FaVU. Svým spolužákům se tu snažím zprostředkovat zkušenost s medii, která jsem použila k tvorbě vlastních prací. Protože na FaVU není žádná oficiální dílna, je DÍLNA zároveň kritickou reakcí na fungování školy. Všímám si, z jakých ateliérů pocházejí studenti, kteří o DÍLNU mají zájem. Důležitý je proces tvorby, přípravy a průběhu dílny, vzájemná interakce. Celoškolním šířením letáků a aktualizací informací na internetových stránkých ateliéru utvářím povědomí o problému a prostor pro diskusi. Nahlížím na problematiku rukodělné tvorby z druhé strany a to ze strany, umělce, který učí a vytváří podhoubí pro nová díla a nápady namísto tvorby vlastního hmotného díla. Výstupem mé práce celý tento proces – škola ve škole. Procesuální projekt, jehož výsledkem bude autorská dokumentace, instalace.
The main topic of my work is question of craft in the connection with contemporary fine arts. The implementation of the work is based an open workshop for students of the Faculty of Fine Arts in Brno inside the building of the faculty in Údolní under the name DÍLNA MARTINY pro FaVU. In this place, I organize workshops of techniques , which I acquired during my past studies at the Faculty of Fine Arts in Brno. I try to pass on the experience with techniques, which I used for creation of my own works to my schoolmates. Because there is no official workshop in the Faculty of Fine Arts, DÍLNA is my critical response to the functionning of the school at the same time. I notice which studios are the students attending the workshops from. The process of the creation, preparation and course of the workshops as well as the interaction are important part of the project. I spread the information about workshops through the whole school by posters and by our studio´s internet website. Like this, I create a mental space for discussion. I review the problems of the craft from the other side, from the side of the artist, who teaches and creates matrix for new art pieces and ideas instead of creation of my own material work. The outcome of the work is the whole process – a school inside the school. It is a processual project of which author´s documentation and installation is the final outcome.
Description
Citation
KOCMANOVÁ, M. Mezi kontextem a řemeslem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarné umění - konceptuální tendence
Comittee
prof. akad. soch. Tomáš Ruller (předseda) akad. soch. Martin Zet (člen) doc. Václav Stratil, Prom. Ped. (člen) doc. MgA. Barbora Klímová, ArtD. (člen) doc. Mgr.A Lenka Klodová, Ph.D. (člen) Mgr. Slavomír Krekovič, Ph.D. (člen) doc. MgA. Veronika Šrek Bromová (člen) Mgr. Martin Mazanec, Ph.D. (člen) MgA. Markéta Othová (člen) doc. MgA. Filip Cenek (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO