Simulace a řízení létajícího robota

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá šestirotorovým vrtulníkem, kopterem. V úvodní části je stručné rozdělení kopterů a jejich konstrukce. Další část se zabývá matematickým popisem kopteru, na který je navrženo řízení. Toto řízení spolu s modelem je namodelováno v prostředí MATLAB/ Simulink. Do tohoto modelu jsou přidány okolní vlivy jako odpor prostředí, nepřesnost snímačů a nerovnoměrnost rozložení hmoty. Pro manuální řízení lze k modelu připojit joystick. Dále jsou zobrazeny výsledky simulace společně s vizualizací letu kopteru.
This work describes multi-rotors aerial vehicle, known as copter. The first part is summary of types of copters and its construction. Control system is designed on dedicated mathematical model. Both control system and model of copter are implemented in MATLAB/ Simulink environment. There are implemented common effects such as drag force or errors of sensors and uneven mass distribution. Simulation of flight of copter is visualized and there is possibility to control flight of copter manually with connected joystick.
Description
Citation
MORAVEC, V. Simulace a řízení létajícího robota [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
prof. Ing. Rudolf Jalovecký, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Bradáč, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ludvík Bejček, CSc. (člen) Pplk. Ing. Radek Doskočil, Ph.D. (člen) Ing. Miloslav Richter, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO