Analýza toků jalového výkonu v distribuční soustavě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na problematiku přenosu jalového výkonu distribuční sítě oblasti E.ON. Cílem je zjistit, kde a v jaké míře dochází k přetokům jalového výkonu a navrhnout nápravná opatření k minimalizaci tohoto přetoku. V řešení byla použita záznamová data dispečerského měření, která byla zpracována pomocí vytvořeného zdrojového kódu v programu Matlab. Zpracování bylo dále analyzováno pro vyhodnocení konkrétních závěrů. Byly zjištěny nedostatky z hlediska přetoku jalového výkonu v místech předání mezi distribuční a přenosovou sítí. Dále nevhodně nastavený kapacitní účiník v elektrárně Planá a špatná automatika regulace odboček v rozvodně 440/110kV Dasný. Na základě zjištěných údajů byla navrhnuta opatření k minimalizaci přetoků jalového výkonu pomocí dekompenzačních tlumivek umístěných na transformátorech T101 a T102 rozvodny Tábor.
This thesis is focused on issues with transmission of reactive power though the distribution line of E.ON area. The goal is to find out where and in what rate are overflows of reactive power and to project the correctional steps to minimize this overflow. In this solution, there were used data of dispatcher measurement, which were processed by created source code in Matlab. The processing was analyzed for final conclusion. There were discovered shortages in overflow of reactive power in transfer between distribution and transmission line and in unsuitably regulated capacity power factor in Planá power plant and wrong automatic regulation of turns in 440/110kV substation Dasný. The action to minimize overflows of reactive power was projected by decompensation reactor placed in T101 and T102 transformers in substation Tábor.
Description
Citation
KRÁTKÝ, M. Analýza toků jalového výkonu v distribuční soustavě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Janíček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-09
Defence
Student odprezentoval výsledky své diplomové práce. Vedoucí diplomové práce - doktor Topolánek přečetl posudek vedoucího a oponenta. Po zodpovězení otázek oponenta student s menší pomocí zkoušejícího reagoval na dotaz prof. Sokanského ohledně vlivů a mezí kapacitního a induktivního výkonu. Dále student opět s menší pomocí reagoval na dotaz doc. Tomana ohledně problematiky regulace výkonu fotovoltaických elektráren zapojených do sítě vysokého napětí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO