Fotobiologická bezpečnost světelných zdrojů a osvětlovacích soustav

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá tématem fotobiologické bezpečnosti. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou rozebrány základní znalosti týkající se zraku a vidění, a také nemoci oka a kůže způsobené nadměrným působením neionizujícího záření. Dále jsou zde popsány světelné zdroje způsobující možné ozáření a je zde také popsána metodika měření a vyhodnocování fotobiologické bezpečnosti. V praktické části jsou měřena spektra světelných zdrojů a tyto naměřené údaje jsou vyhodnocovány podle metodik popsaných v teoretické části.
The thesis deals with the problems of the photobiological lamp and lamps systems safety. It is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part touches the basic knowledge concerning the eye and vision, eye and skin diseases caused by excessive exposure to non-ionizing radiation. And besides that there are described the sources of light causing the possible exposure and further more it includes the methodology of measurement and evaluation of photobiological safety. The practical part investigates a measurement of the spectrum of light sources. The measured data are evaluated according to the methods mentioned in the theoretical part.
Description
Citation
ŠTĚPÁNEK, J. Fotobiologická bezpečnost světelných zdrojů a osvětlovacích soustav [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Holoubek (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student prezentoval svou diplomovou práci na téma Fotobiologická bezpečnost světelných zdrojů a osvětlovacích soustav. Vedoucím práce byl Dr. Škoda, oponentem práce byl Ing. Michal Krbal. Oponent i vedoucí práce hodnotili předloženou práci velmi pozitivně a vyzdvihli její přínos v oblasti světelné techniky. Oponent práce položil několik doplňujících dotazů, které student zodpověděl bez výhrad komise. Doplňující dotazy měli doc. Drápela a Dr. Macháček týkající se použití LED pro podsvícení LCD panelu. Na oba dotazy student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO