Dosahovaná přesnost výrobku při řezání vodním paprskem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou řezání abrazivním vodním paprskem. V první části práce se rozebírají možnosti využití abrazivního paprsku v různých průmyslových odvětvích, jeho výhody a nevýhody. Dále způsoby obrábění abra-zivním paprskem jako řezání, soustružení a frézování. Potom se zaměřuje na technologie ve firmě AWAC, ve které byly uříznuty vzorky pro následné měření. Cílem měření bylo stanovit a porovnat drsnosti uříznutých ploch vzorků, které byly řezány metodou Abrasive Waterjet (AWJ) a Dynamic Waterjet (DWJ).
The bachelor thesis deals with abrasive waterjet cutting. In the first part we dis-cuss the possibility of using an abrasive jet in various industries, its advantages and disadvantages. Furthermore, abrasive jet machining methods such as cutting, turning and milling. Then focuses on the technology at AWAC company, which were cut off samples for subsequent measurement. The aim of the measurements was to determine and compare the surface roughness of the samples were cut at different parameters.
Description
Citation
JANTAČ, M. Dosahovaná přesnost výrobku při řezání vodním paprskem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Peňáz, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jozef Majerík, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Jambor, Ph.D. (člen) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen) Ing. Lenka Klakurková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-16
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1) Jaká reálná přesnost se dá na stroji Flow Mach dosáhnout na roztečích otvorů a jejich průměrech? 2) Jaký je význam pojmu MESH při vyhodnocování abraziva? 3) Jaká je závislost mezi pracovním tlakem a spotřebou abraziva? 4) Jaká může být nejvyšší rychlost proudění v kapalině. Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO