Obrábění kompozitních materiálů pomocí robotů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá obráběním kompozitních materiálů pomocí robotů. Je rozdělena na dvě hlavní části - část teoretickou a praktickou. Teoretická část je zaměřena na podrobné představení pojmu „průmyslový robot“ s popisem jeho ovládání, typů těchto robotů, druhu pohonů a způsobů programování. Dále jsou v rámci této části vyjmenovány a blíže specifikovány programy CAM, určené jak pro běžné obrábění, tak pro obrábění pomocí robotu. Součástí je i představení kompozitních materiálů a specifikace jejich obrábění. Praktická část se pak zabývá zejména výběrem vhodného typu držáku vřetene pomocí simulačního programu, návrhem odsávání a ekonomickým zhodnocením ceny ořezu dvou typů výroby.
This thesis deals with the robotic machining of composite materials. It is divided into two main parts - theoretical and practical part. The theoretical part is focused on detailed introduction of the term “an industrial robot” and a description of its controls, types of the robots, types of their propulsion and programming methods. Furthermore, there is a list of CAM softwares with its specification designed for both conventional machining and machining by using a robot. It also includes the introduction of composite materials and specification of their machining. The practical part deals with selection of appropriate type of bracket spindle by using a simulation software, suction design and economic evaluation of two types of machining in manufacture.
Description
Citation
RUBIŠAR, V. Obrábění kompozitních materiálů pomocí robotů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Robert Čep, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ĺubomír Javorek, CSc. (člen) Dr. Ing. Rostislav Suchánek (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen)
Date of acceptance
2014-06-24
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Práce pojednává o obrábění kompozitních materiálů pomocí robotů, proč jste se více nezaměřil na kompozitní materiály? 2. Přibližte použitý odsávací systém a výkon odsávání? 3. V ekonomickém zhodnocení píšete, že dojde k téměř trojnásobnému navýšení výroby. Jak je to s poptávkou o tento výrobek? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO