Výroba kostky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Reklamní hrací kostka se využívá pro hraní her a současně slouží jako propagační nástroj ke zviditelnění firmy při předváděcích akcích před širokou veřejností. Součást je vyrobena z konstrukční oceli 11 373, výrobní série činí 5000 kusů za rok. Vyráběná součást má délku 220 mm, šířku 165 mm a tloušťku 1,5 mm. Z variantního řešení byla jako nejoptimálnější technologie výroby zvolena kombinace postupového střihání s následnými třemi ohyby ve třech samostatných nástrojích. Byly provedeny technologické a konstrukční výpočty z nichž byli navrženy nástroje, pro které byla vytvořena základní výkresová dokumentace. Z celkové tvářecí síly a práce byl pro výrobu vybrán výstředníkový lis S 250, se jmenovitou silou 2 500 kN. Dále byli stanoveny náklady na výrobu jednoho kusu, přičemž výroba jedné reklamní hrací kostky s energií, mzdami a materiálem činí 12,75 Kč.
The advertising (playing) dice is used for playing games and concurrently as promotional device to showing up company in the process of transfer events in full view of the public. The element is made of a structural steel 11 373, the production series are 5000 units per year. Produced component has a lenght of 220 mm, a width of 165 mm and a thickness of 1,5 mm. The variant solution was as optimal technology selected combination of rolling cutting followed by three folds in three separate instruments. It were made technological and structural calculations of which were devised tools, for which was made a basic drawing documentation. For production from total deformation force was chosen eccentric press S 250 with rated energy 2 500 kN. In the next step were fixed costs to produce one piece with the production of a advertising dice with energy, wages and material is 12,75 CZK.
Description
Citation
DOUŠEK, M. Výroba kostky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) prof. Ing. Radko Samek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-25
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací a opověděl na otázky oponenta. Student odpovídal na tyto otázky komise: 1. Lze navržená součást ohnout na stroji, který byl zvolen? 2. Co je to sevřená výška stroje? 3. Jak by se upnula spodní část nástroje do lisovacího stroje? 4. Proč byly použity tři zpětné dorazy? 5. Jak jsou uchyceny ohybníky v nástroji?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO