Analýza, návrh a optimalizace automobilového startéru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na automobilové spouštěče, problematiku při používání za nízkých teplot, jejich konstrukci a charakteristiky. První část práce je teoretická, jsou v ní popsány jednotlivé druhy spouštěčů, princip funkce, konstrukce, výhody a také nevýhody jejich použití. Dále pak problematika spouštění spalovacích motorů a základní technické požadavky kladené na spouštěče. Část práce je též věnována popisu a významu jednotlivých charakteristik spouštěčů i spalovacích motorů. Poslední část teoretické části je věnována metodě konečných prvků a programů, které tuto metodu využívají. Praktická část je zaměřena na analytický elektromagnetický výpočet startéru, jehož výsledkem jsou pracovní charakteristiky spouštěče. Vypočtené hodnoty se porovnávají s hodnotami, které byly měřeny přímo na startéru. Další porovnání je s hodnotami z výpočtu programu RMxprt a výpočtem metodou konečných prvků za pomoci programu Maxwell. V této části se nachází také návrh na zlepšení rozložení magnetické indukce ve statoru stroje.
This thesis aims at automotive starters, their construction, characteristics and problems with starting at low temperatures. There are kinds of starters, function principle, construction, advantages and disadvantages in the first part of thesis. Issues with combustion engine starting and basic technical requirements are also mentioned here; characteristics and importance of starters and combustion engines are also described. Last chapters of this part are dedicated to finite element method and its implication. There are analytical calculations of starter in the second part of thesis. Results are compared with experimental obtained (measured) values and results from RMxprt. Finite element method results are compared, too. Magnetic induction improvement in stator is also suggested.
Description
Citation
BENETKA, M. Analýza, návrh a optimalizace automobilového startéru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Analýza, návrh a optimalizace automobilového startéru. Shrnul a představil obsah prezentace práce. Představil teoretickou a praktickou část práce. Představil elektromagnetický výpočet startéru. Předvedl, popsal a porovnal vypočtené hodnoty charakteristik spouštěče. Popsal výpočet pracovních charakteristik v RMxprt a Maxwell. Porovnal a popsal naměřené a vypočtené pracovní charakteristiky spouštěče. Porovnal rozdíly vypočtených hodnot jednotlivými výpočetními SW. Představil výsledky simulací pole stroje. Shrnul výsledky práce. Odpověděl na otázky oponenta. Částečně odpověděl na doplňující otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO