Řízení trojfázového sinusového zdroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá řízením střídače jako zdroje trojfázového sinusového napětí pro potřeby UPS. Práce je složena ze dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část práce se zabývá rozborem topologie trojfázového střídače podle požadavku na střední vodič a možnostmi generování sinusové PWM v závislosti na topologii. Dále jsou rozebrány vlastnosti regulované soustavy a navrženy 3 metody regulace včetně jejich simulací. Druhá část práce se zabývá realizací sinusového zdroje se střídačem zapůjčeným firmou Elcom. K řízení střídače je využit digitální signálový kontrolér TMS320F28335, na kterém jsou realizovány navržené regulační metody. Dále jsou uvedeny výsledky měření na funkčním prototypu zdroje. V závěru jsou porovnány výsledky simulací a měření a shrnuty dosažené vlastnosti zdroje.
This thesis deals with control of three phase inverter as three phase sinusoidal voltage source for UPS application. Thesis is split to two parts, teoretical and practical. Teoretical part deals with three phase inverter topology analysis according requirement of neutral line wire and possibilities of generating sinusoidal PWM in depend of topology. There are also analysed properties of contorled system and designed 3 regulation methods with simulations. Second part of thesis deals with realisation of sinusoidal power source with inverter borrowed by Elcom company. To inverter control is used digital signal controler TMS320F28335 with implemented control algorithms. There are also presented the measurement results of the prototype of power source. In conclusion, simulation results are compared with measurements and achieved results are summarized.
Description
Citation
ŽŮREK, T. Řízení trojfázového sinusového zdroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Dohnal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-11
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Řízení trojfázového sinusového zdroje. Prezentace je přehledná a srozumitelná. Práce je na vynikající úrovni a je komisí hodnocena jako výborná.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO