Inovace automobilového alternátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá elektromagnetickým návrhem automobilového alternátoru s drápkovým rotorem 14V/120A. Tento návrh je dále ověřen v programu Maxwell s nástrojem RMxprt. Výsledky obou výpočtů jsou porovnávány. Navrhnutý alternátor je také porovnáván s výsledky naměřenými v laboratoři na alternátorech podobného typu. Dále jsou zde analyzovány jednotlivé výkonové ztráty stroje a uvedeny možnosti snížení těchto ztrát, což má za následek zvýšení celkové účinnosti.
The work deals with the analytical electromagnetic design of automotive claw-pole alternator 14V/120A. This design is verified in program Maxwell with a RMxprt tool. The results of both calculations are compared. Designed alternator is also compared with the results measured in the laboratory on the alternators of similar type. Furthermore, there are analyzed individual power losses of machine and listed options of reducing these losses, which results in an increase in overall efficiency.
Description
Citation
VOLEK, M. Inovace automobilového alternátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Inovace automobilového alternátoru. Popsal zadání a cíle práce. Uvedl předpoklady a možnosti pro možné směry inovace. Popsal možnosti snížení ztrát v alternátoru. Porovnal analytický výpočet a výpočet pomocí SW RMxprt. Dále porovnal výpočty měřením v laboratoři. V závěru shrnul změnu účinnosti na základě provedených výpočtů. Částečně odpověděl na otázky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO