Zvyšování účinnosti třífázových asynchronních motorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se věnuje návrhu zvýšení účinnosti konkrétního asynchronního motoru, který byl před touto změnou podroben laboratornímu měření dle normy EN60034-2-1, analytickému výpočtu ztrát a celkové účinnosti, a analýze v programu RMxprt. Úvodní část práce je zaměřena na rozbor dat z měření, vyčíslení dílčích ztrát ve stroji a celkové účinnosti. Ve druhé kapitole jsou ztráty a účinnost vypočteny analyticky, v prvním případě s využitím vztahů dle odborné literatury zabývající se návrhem elektromotorů a ve druhém případě za pomoci programu pro rychlý návrh točivých elektrických strojů, tj. programem RMxprt. V závěru této kapitoly jsou všechny parametry získané měřením a výpočty porovnány. Třetí kapitola je zaměřená na výpočet ztrát a výsledné účinnosti stroje v počítačovém programu, ve kterém jsem postupně aplikoval změny pro zvýšení účinnosti elektrického stroje. Je zde také uveden výpočet nových rozměrů statorových a rotorových drážek. Ve čtvrté kapitole je zpracována dokumentace pro výrobu nového dvouvrstvého vinutí pro stávající stroj, při zachování původních rozměrů drážek statoru. Poslední část práce se věnuje analýze dat z měření na dodaném asynchronním motoru s nově navrženým statorovým vinutím. V závěru jsou potom diskutovány dosažené výsledky práce.
This work is dedicated to increasing the effectiveness of a particular draft induction motor, which was before the change and subjected to laboratory measurements according to EN60034 - 2-1, an analytical calculation of the losses and the overall efficiency and analysis program RMxprt. The first part focuses on the analysis of measurement data, measurement of partial loss in the machine and overall efficiency. In the second chapter, losses and efficiency calculated analytically, in the first case using the links in the professional literature dealing with the design of electric motors and in the second case by a program for the rapid design of rotating electrical machines, RMxprt program. At the end of this chapter all parameters are obtained measurements and calculations are compared. The third chapter is devoted to the calculation of losses and the resulting efficiency machines in a computer program, in which I gradually adopted changes to increase the efficiency of electrical machines. It also shows the calculation of the new dimensions of the stator and rotor slots. In the fourth chapter, the preparation of documentation for the production of a new two-layer winding for the current machine, while preserving the original dimensions of stator slots. The last part is devoted to the analysis of measurement data on the supplied asynchronous motor with a newly designed stator winding. In conclusion then discussed the results of work.
Description
Citation
VINKLER, S. Zvyšování účinnosti třífázových asynchronních motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Dohnal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-12
Defence
Student prezentoval svoji práci jistě a srozumitelně. Kvalita odpovědí na dotazy komise byla na vysoké úrovni, bylo patrné, že student dané problematice dobře rozumí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO