Analýza vysokootáčkového asynchronního motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou vysokorychlostních asynchronních motorů. V úvodu práce je rozebráno konstrukční uspořádání stroje a problematické oblasti. Velkým problémem se ukazuje napájení z frekvenčního měniče a mechanická pevnost rotoru. Byly vytvořeny modely vysokootáčkových motorů s masivními rotory. První model s masivním rotorem má měděnou vodivou vrstvu na povrchu. Tento model je vystaven harmonickému a neharmonickému vstupnímu napětí a poté porovnány výsledky simulace. Další model má na svém rotoru axiální drážky. V praktické části je provedeno měření naprázdno. Byl změřen jeden bod z charakteristiky při jmenovité frekvenci. V závěru jsou uvedeny výsledky měření a porovnání hodnot s hodnotami extrahovanými z programu Maxwell
This thesis deals with the problem of the high-speed induction machines. In the introduction the design of the machines and problem areas are discussed. The feeding from the frequency converter and the mechanical strength of the rotor appear to be the biggest problem. High-speed engines with solid rotors were designed. The first model is equipped with a conductive cooper layer on the surface. This model is exposed to harmonic and non-harmonic input voltage and then the results of the simulations are compared. The following model of the thesis is equipped with axial slots. In the practical part of the thesis no load measurement is taken. One point was measured at nominal frequency. At the end of the thesis the results of the measurements are compared with the results of the figures extracted from Maxwell software.
Description
Citation
KLÍMA, J. Analýza vysokootáčkového asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Analýza vysokootáčkového asynchronního motoru. Představil cíle práce a osnovu prezentace. Představil charakteristiky měření naprázdno s doběhovou charakteristikou. Popsal model pro simulaci motoru s měděným prstencem. Vysvětlil vliv frekvenčního měniče ve spolupráci se strojem. Popsal výsledky simulace axiálně drážkovaného rotoru. Vysvětlil nasimulované výsledky. Shrnul obsah práce a odpověděl na otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO