Návrh technologie objemového tváření součásti jízdního kola za studena

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem nové metody výroby součásti jízdního kola a to brzdového bubnu, který je důležitým prvkem volnoběžného náboje. V úvodu diplomové práce je popsána současná technologie výroby součásti a její nedostatky. Na základě současné techno-logie výroby je dále navržený nový postup výroby, a to objemovým tvářením za studena. Tvářený polotovar je v návrhu následně obráběn dle stávajícího postupu. Pro operaci tváření za studena je navržen nástroj. Návrh operace tváření je doplněna výpočtem všech nutných para-metrů, včetně kontroly sestavy nástroje, postupu. Ekonomické zhodnocení nově vytvořeného postupu výroby brzdového bubnu. Vyselektovány byly jeho klady a zápory
The diploma thesis is dealt with a project of a new manufacture method of a bicycle´s part. The part is a brake drum, which is the necessary part of a free-running charge. In an intro-duction of the diploma thesis is described a nowdays manufacture technology and its deficiencies. According to the nowdays manufacture technology was designed a new one, which is based on a cold volumetric shanking. The shanked hemihedron is consequently shaped according to the current technology. After the operation of cold shaping an instrument is projected. The project of the shaping technology is filled up by the calculation of the essential parameters, including an arrangement of the instrument and the process. An economical evaluation of the new process of the brake drum is stated and its advantages and disadvantaged were selected.
Description
Citation
KUBÍČEK, L. Návrh technologie objemového tváření součásti jízdního kola za studena [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Karel Maca, Dr. (člen) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (člen) doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen)
Date of acceptance
2008-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO