Analýza možností zvýšení účinnosti asynchronních motorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V první části této diplomové práce zabývající se zvyšováním účinností asynchronních motorů, jsou stručně uvedeny základní poznatky o asynchronních strojích s následným přehledem ztrát asynchronních motorů. Další část práce se zabývá možnostmi zvýšení účinnosti asynchronních motorů při nezvyšování nákladů na vývoj. Praktická část se skládá z měření čtyř motorů s různými strojírenskými úpravami tak, aby bylo možno porovnávat výhody těchto úprav. Naměřené hodnoty jsou porovnány analýzou v konečno prvkovém prostředí programu Maxwell 2D Design, ve kterém jsou nasimulovány stejné modely motorů, přičemž jsou prakticky využity teoretické poznatky o zvýšení účinnosti, které jsou do simulací implementovány.
In the first part of the master’s thesis dealing with the increasing efficiency of induction motors there are briefly presented basic information about induction motors, followed by an overview of the losses of induction motors. The next part deals with the ways to increase efficiency of induction motors without increasing tooling costs. The practical part consists of four measurements of four induction motors, with their various mechanical adjustments to make comparing benefits of these modifications possible. The measured results are compared by a finite element method in Maxwell 2D Design program, in which the same motors are simulated as measured. Theoretical knowledge about the increase of efficiency is practically applied while being implemented in the simulations.
Description
Citation
NOVOTNÝ, J. Analýza možností zvýšení účinnosti asynchronních motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Martin Bajer (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-11
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Analýza možnosti zvýšení účinnosti asynchronních motorů. Představil cíle diplomové práce. Popsal možnosti zvýšení účinnosti ASM, které nevyžadují změnu výrobních nástrojů. Dále popsal laboratorní měření na daných ASM. Na naměřených charakteristikách popsal jednotlivé ztráty na ASM. Porovnal výsledky měření. Popsal simulace motoru v SW Maxwell. Vyhodnotil a okomentoval výsledky simulací ASM s novými parametry. V závěru vyhodnotil dosažené výsledky simulaci a měření. Odpověděl na otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO