Přestup tepla na skrápěném trubkovém svazku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce s názvem Přestup tepla na skrápěném trubkovém svazku se zabývá experimentálním stanovením součinitele přestupu tepla na skrápěném trubkovém svazku. Cílem je naměřit, porovnat a zhodnotit hodnoty a průběhy součinitele přestupu tepla na vnější straně trubky v závislosti na velikosti průtoku skrápěcí kapaliny. Vyhodnocení bude provedena z hlediska velikosti roztečí mezi trubkami, podle typu jednotlivých povrchů a vlivu různých teplotních spádů. Měření probíhalo při atmosférickém tlaku. Teplá voda proudící v trubkovém svazku je ochlazována studenou skrápěcí vodou. Svazek se skládá z deseti trubek, umístěných horizontálně pod sebou, s hladkým, rádlovaným nebo pískovaným povrchem. Rozteče na trubkách se pohybují od 15 do 30 mm. Pro každou rozteč je provedeno měření o dvou teplotních spádech 15-40 a 15-45 (15°C je teplota vody skrápěcí kapaliny v distribuční trubce; 40°C nebo 45°C je teplota vody na vstupu do trubkového svazku).
This bachelor thesis named Heat transfer on sprinkled tube bundle deals with experimental assesment of heat transfer coefficient on sprikled tube bundle. Its goal is to measure, compare and evaluate values and trends of heat transfer coefficient on external surface according to flow rate of cooling water. Evaluation will be focused on size of pitch between tubes, type of tubes surface and influence of temperature gradient. Measurement was ongoing at atmospheric pressure. Warm water flowing in tube bundle is cooled by cold sprinkling water. Tube bundle consists of ten tubes located horizontaly beneath each other with smooth, grooved or sanblasted surface. Distance between tubes vary from 15 to 35 milimetres. Measurement of two temperature gradients 15-40 and 15-45 (15°C is temperature of sprinkling water in distribution tube; 40°C or 45°C is temperature of water entering the tube bundle) is carried out for each pitch and tube surface.
Description
Citation
COPEK, T. Přestup tepla na skrápěném trubkovém svazku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Martinec, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Moskalík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (člen)
Date of acceptance
2014-06-24
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO