Návrh a sestavení spínaného zdroje o výkonu 2,5 kW

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a sestavením spínaného zdroje o výkonu 2,5kW. Nejprve je zde popsán princip činnosti jednočinného propustného měniče s impulsním transformátorem. Poté je pro tento měnič proveden návrh silové části skládající se z výpočtu impulsního transformátoru, tlumivek, kondenzátorůa nadimenzování polovodičových prvků. Dále byly provedeny výpočty ztrátových výkonů. V dalším kroku je provedeno seznámení s možnostmi zpětnovazební regulace, vytvoření modelu soustavy pro simulaci a proveden výběr vhodné regulační struktury. Následuje výpočet regulátorů vhodnou metodou a jejich simulace v programu MatlabSimulink. Je proveden výběr operačních zesilovačů pro regulátory, vybrán vhodný PWM modulátor a ze získaných přenosů provedena fyzická realizace regulační struktury. Následuje návrh řídící logiky s její realizací pomocí zvoleného systému. Jsou navrženy desky plošných spojů pro regulaci a ovládání měniče. Je provedeno jejich sestavení a oživení se zatěžovací zkouškou.
This diploma thesis describe the desing and assembly of switching power supply with an output of 2,5kW. At first is described the funcional principle of SPMS. The next is the proceed design of power part of the converter composed from calculation of transformer, inductors, capacitors and sizing of semiconductors. There is proceed the calculation of power looses. The next step is to make acquaintance with the possibilities of feedback control, creating a model system for simulating and executing the selection of an appropriate regulatorystructure.The following is the calculation of regulators suitable method and simulation at program MatlabSimulink. Is procced the computing and realization of regulators and finding the PWM modulator. At over is constution of contorl logic and desin of printed circuit desing, assembly and their recovery.
Description
Citation
POSPÍŠILÍK, V. Návrh a sestavení spínaného zdroje o výkonu 2,5 kW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Dohnal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-11
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Návrh a sestavení spínaného zdroje o výkonu 2,5 kW. Oponentem jsou vytýkány mnohé, zejména formální, nedostatky v práci. Některé jsou diplomantem vysvětleny. Otázky oponenta jsou odpovězeny a v diskuzi student reaguje pohotově. Komise hodnotí práci jako velmi dobrou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO