Pokročilá čtečka QR kódu pro Android

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V rámci diplomové práce byla vytvořena aplikace umožňující detekci a dekódování QR kódů pomocí zařízení s operačním systémem Android. Pro předzpracování obrazu ze zorného pole kamery je využito knihovny OpenCV. Navržený řetězec předzpracování vyhledává ve scéně možné QR kódy, které perspektivně transformuje. Tím je potlačeno případné tvarové zkreslení QR kódu, které by jinak bránilo úspěšnému dekódování. Zároveň je na detekovaný objekt aplikována metoda maskování neostrosti, která snižuje vliv pohybového rozostření obrazu vznikající při pohybu kamery. Takto předzpracovaný obraz je nakonec dekódován pomocí knihovny ZXing. Popsaným způsobem je možné dosáhnout vyšší úspěšnosti detekce a dekódování QR kódů v zorném poli kamery, než je tomu u jiných QR čteček obvyklé.
The aim of this diploma thesis was to created application for detection and decoding QR codes using devices with the Android Operating System. For preprocessing of the visual field camera is used OpenCV library. Designed preprocessing string searches a perspective transforms possible QR codes. This is suppressed a shape distortion QR code that would otherwise reduce the successful decoding. At the same time the preprocessing string applied unsharp mask, which reduces the effect of motion blur image caused by the camera motion. Thus preprocessing scene is finally decoded using ZXing library. Described manner it is possible to achieve a higher success rate detection and decoding of QR codes than other conventional QR readers.
Description
Citation
KUBÍK, M. Pokročilá čtečka QR kódu pro Android [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Leoš Boháč, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radoslav Vargic, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Šmirg, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-12
Defence
Otázky oponenta: Uveďte jakým způsobem, pokud je to možné, by šlo do budoucna výslednou aplikaci vylepšit. (např. přídavné funce, lepší detekční schopnost apod.) Existuje vazba mezi vlivem rychlosti pohybu snímacího zařízení a vzdálenosti snímacího zařízení od QR kódu na jeho detekci a rozpoznání?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO