Těžba hydrátů metanu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce popisuje chemické a fyzikální vlastnosti hydrátu metanu, jeho výskyt a umístění nalezišť v různých typech sedimentu. Hlavní bodem práce je zhodnocení navrhovaných metod produkce hydrátu metanu z technologického, logistického a ekonomického hlediska. S právě dostupnými technologiemi je nejlepší způsobem produkce metoda snižování tlaku, u které je vysoká pravděpodobnost, že v příštím desetiletí dojde k jejímu průmyslovému využití pro těžbu zemního plynu z hydrátu metanu. V závěru práce jsou zhodnoceny oblasti s vysokým potenciálem pro průmyslovou produkci. Zejména jde o místa s již existující vhodnou infrastrukturou.
Thesis describes the chemical and physical properties of methane hydrate, the presence and location of sites in various types of sediment. Goal of this work is to evaluate the proposed production methods of methane hydrate from the technological, logistical and economic aspects. With the technologies currently available, the best production method is depressurization. There is a high probability that in the next decade it will be used for the production of natural gas from methane hydrate. The conclusion is evaluating areas with high potential for industrial production.
Description
Citation
HANZLÍK, M. Těžba hydrátů metanu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Martinec, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Moskalík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (člen)
Date of acceptance
2014-06-24
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO