Program pro výpočet zbytkové únavové životnosti strojních součástí s trhlinou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se věnuje tvorbě počítačového programu pro stanovení zbytkové únavové životnosti strojních součástí s trhlinou. Při výpočtu životnosti součástí namáhaných na únavu se v kritických aplikacích předpokládá trhlina o počáteční velikosti. Během provozního zatěžování součásti pak může dojít k růstu trhliny, a to až na kritickou velikost, kdy dochází k náhlému lomu součásti. Znalost zbytkového počtu zatěžovacích cyklů do lomu je důležitá pro konstrukci i bezpečný provoz součásti. První část práce se proto věnuje problematice lineárně-elastické lomové mechaniky, která tvoří teoretický základ výpočetního programu. Druhá část pak pojednává o programu samotném, principech jeho činnosti a prací v uživatelském rozhraní. Na závěr jsou výsledky dosažené pomocí programu srovnány s analyticky vypočítanými.
This bachelor thesis deals with the creation of software for determining the residual fatigue time of mechanical parts with a crack. In the calculation of the lifetime of fatigue-stressed parts, the existence of an initial crack is assumed. During the operating load of the part, the crack may grow up to a critical size, when a sudden fracture of the part occurs. Knowledge of the number of residual loading cycles is important for machine design and safe part-operation. The first part of this thesis deals with linear-elastic fracture mechanics which forms the theoretical basis of the calculation software. The second part is devoted to the software itself, its principles and work in user interface. The last part compares the software-acquired results with the results reached analytically.
Description
Citation
MOTYKA, J. Program pro výpočet zbytkové únavové životnosti strojních součástí s trhlinou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Horníková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Švancara, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Houfek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Prášil (člen) doc. Ing. Tomáš Profant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloš Vlk, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-25
Defence
Posluchač představil běhen 10 minut svou bakalářskou práci. Následně odpověděl na všechny otázky oponenta a dalších členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO