Životnost kuličkových šroubů při různém způsobu výroby a tepelného zpracování profilů valivých drah

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o měření životnosti kuličkových šroubů. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány tři základní metody výroby kuličkových šroubů – válcování, rotační okružování a broušení. Následně je popsáno tepelné zpracování kuličkového šroubu, a to indukční a laserové kalení. Praktická část je věnována provedení testů životnosti kuličkových šroubů a jejich vyhodnocení. Testy byly provedeny na dvou dvojicích kuličkových šroubů. První dvojice byla vyrobena odlišnou metodou výroby (okružováním a broušením) a následně indukčně zakalena. Druhá dvojice byla vyrobena broušením a následné tepelné zpracování bylo u každého šroubu odlišné (laserové a indukční kalení). Výsledky testů jsou následně vyhodnoceny dle mezinárodních standardů.
The aim of this thesis is ball screw service life measurement. Text is divided on two major parts, theoretical one and practical one. Theoretical part describes three basic methods of ball screws manufacturing – rolling, whirling and grinding. Subsequently, methods of heat treatment (inductive and laser hardening) are mentioned. Practical part is devoted to ball screw service life testing and evaluation of results. Tests were carried out on two sets of two ball screws. First set was manufactured by whirling and grinding followed by inductive hardening. Second set was manufactured by grinding followed by inductive hardening in one case and laser hardening in the second one. Test results were evaluated according to international standards.
Description
Citation
DRÁBEK, M. Životnost kuličkových šroubů při různém způsobu výroby a tepelného zpracování profilů valivých drah [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc. (místopředseda) plk. doc. Ing. Milan Chalupa, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Skopal, CSc. (člen) doc. Ing. Dušan Štekláč, CSc. (člen) Ing. Jan Zouhar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-23
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jak probíhalo broušení kuličkového šroubu? 2. Jak je definována životnost kuličkového šroubu? Jaké jste zvolil kritérium? 3. Kterou Vámi navrženou technologii by jste doporučil pro praxi? 4. Které Vámi navržená technologie je nejlevnější? 5. Jaké bylo předepnutí u kul. šroubů? 6. Přibližte technologii okružování. 7. Jak jste měřil a jak vyhodnocoval naměřené vibrace? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO