Analýza fotovoltaických článků pomocí fotoluminiscence

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou fotovoltaických článků. Hlavním cílem je seznámit čtenáře s principy činnosti solárních článků a s metodami detekce defektů ovlivňujících jejich kvalitu. První část práce se věnuje především funkčním vlastnostem křemíkových článků a zkoumá možnosti, jak na těchto sktrukturách detekovat vady. Také jsou tu popsány nejčastěji používané moderní diagnostické metody. V další části jsou provedeny praktické testy fotovoltaických článků pomocí metody elektroluminiscence a fotoluminiscence. Tyto metody jsou založeny na vybuzení luminiscenčního záření v křemíku pomocí vnějšího světelného zdroje.
This diploma thesis deals with the issues of photovoltaic cells. The main aim of this thesis is to introduce the principles of operation of solar cells and methods of detection of defects affecting their quality. The first part is about the functional properties of silicon cells and it also examines the possibilities of detecting the defects of these structures. It also describes the most commonly used modern diagnostic methods. In the next part, practical tests of photovoltaic cells using the methods electroluminescence and photoluminescence are performed. These methods are based on the excitation of luminescence radiation of the silicon material by the external light source.
Description
Citation
RICHTER, V. Analýza fotovoltaických článků pomocí fotoluminiscence [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Antonín Rek, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) Ing. Jiří Starý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Chlebovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Popište sériový odpor fotovoltaického panelu? Z jakého materiálu jsou vyrobeny kontakty pro fotovoltaické panely, jedná se o čisté stříbro? Jak přesně dochází ke kontaminaci difuzí stříbra do základního materiálu a při jaké teplotě k ději dochází?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO