Analýza a optimalizace výrobního systému pomocí počítačové simulace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zaměřuje na simulaci a optimalizaci výrobních systémů. Cílem je vysvětlení základních pojmů týkajících se nejen simulace a optimalizace,ale i obecně výroby. Rovněž je objasněna tvorba simulačního modelu v simulačním softwaru Factor/AIM. V úvodní části jsou popsány základní pojmy týkající se výroby. Dále pak vysvětlení procesu tvorby simulačního modelu, rozdělení simulačních nástrojů i výčpoty průbžné doby výroby a výrobku. V poslední kapitole je popsána tvorba konkrétního simulačního modelu v simulačním softwaru Factor/AIM. Simulována byla jednoduchá výroba ohýbaných háčků. Poté byla navržena alternativa tohoto výrobního procesu a byla provedena analýza vyvážení zdrojů za účelem detekce a odstranění úzkých míst.
This thesis is focused on simulation and optimization of manufacturing systems. The aim is to explain basic concepts relating not only to the simulation and optimization but also generally to the production. The creation of the simulation model is shown by using simulation software Factor/AIM. The basic concepts related to the production are described in the introductory section. The next part explains the development of simulation model, simulation tools or lead time calculation of production and product. Last chapter describes the creation of a specific simulation model in the simulation software Factor/AIM. Simple production of bent metal hooks is simulated. Afterwards an alternative manufacturing process is proposed and analysis of original and new manufacturing process is done.
Description
Citation
SEKEROVÁ, T. Analýza a optimalizace výrobního systému pomocí počítačové simulace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Pernikář, CSc. (místopředseda) Ing. Luboš Kotek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pavlík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-24
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO