Návrh temperovaného stolu pro FDM 3D tiskárnu s využitím simulace MKP

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem vyhřívaného stolu pro FDM 3D tiskárnu pomocí metody konečných prvků. Je stručně popsána historie RepRap tiskáren, konstrukce a části, ze kterých se skládá. Jsou diskutovány dva způsoby vyhřívání, vyhřívání pomocí PCB desky a pomocí výkonových rezistorů na které se práce blíže zaměřuje. Jsou uvedeny metody a postupy, které vedly k získání optimálního rozmístění tepelných tělísek na desce vyhřívaného stolu. V závěru práce jsou uvedeny výsledky z testování, které jsou porovnávány s výsledky simulací v programu ANSYS.
Master´s thesis deals with desing of a heated bed for FDM 3D printer using the finite element method. It is briefly described the history of RepRap printers, construction and mechanical parts. Are discussed two methods of heating, heated by PCB boards and using power resistors. Furthermore is work closely focused on power resistors. There are presented methods and procedures which leads to an optimal distribution of heated components on the board of heated bed. In conclusion are presented results of testing which are compared with the simulations in ANSYS.
Description
Citation
BARTOŠ, R. Návrh temperovaného stolu pro FDM 3D tiskárnu s využitím simulace MKP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) Ing. Zdeňka Videcká, Ph.D. (místopředseda) Dr. Ing. Rostislav Suchánek (člen) prof. Ing. Peter Šugár, CSc. (člen) doc. Ing. Viktor Kreibich, CSc. (člen) doc. Ing. Augustín Görög, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-26
Defence
V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1) Teplotní dilatace materiálů použitých v práci 2) Zabránení vnitřního pnutí při 3D tisku 3) Technicko ekonomické ukazatele 4) Rozdíl teplot na temperovaném stole 5) Návaznost práce na praxi Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO