Využití virtuálních lokálních sítí pro efektivní a pružný návrh datových sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na problematiku virtuálních lokálních sítí. V prvních kapitolách teoretické části jsou rozebrány základní i pokročilé možnosti správy a návrhu virtuálních LAN sítí. Další kapitoly jsou věnovány metodám efektivní správy VLAN sítí a protokolu Spanning Tree, zabraňujícího vzniku smyček v redundantní síti a jeho využití v sítích VLAN. V praktické části byla technologie virtuálních lokálních sítí implementována na experimentální síti, obsahující několik různých typů síťových zařízení. Na základě teoretických znalostí byla navržena laboratorní úloha pro potřebu výuky studentů bezprostředně související s danou problematikou. Laboratorní úloha je dělena do několika úkolů, úkoly jsou tvořené stylem, aby i student, méně znalý této problematiky byl schopen úspěšně úlohu nakonfigurovat a otestovat.
This thesis is aimed to the problems of virtual local networks. In the first chapters are explained both basic and advanced methods of designing and management of virtual LAN networks. The following chapters are dedicated to the methods of effective management VLAN networks and to the protocol Spanning Tree, preventing formation of loops in redundant networks, and their exploitation in VLANs. The practical part describes the application of the implementation of the technology of virtual local networks in experimental network, containing various types of devices. Based on this theory, a laboratory assignment has been designed for the training of the students in solving such problems. The scope of the laboratory assignment is divided into simpler partial tasks, which even a less advanced student should be able to configure and test.
Description
Citation
BRÁZDA, L. Využití virtuálních lokálních sítí pro efektivní a pružný návrh datových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-12
Defence
K autentizaci uživatelů při jejich přihlašování do VLAN jste použil metodu hesla. Uveďte další autentizační metody použitelné ve standardu IEEE 802.1X a stručně je porovnejte. Je nutné mít certifikační autoritu v případě, že implementujeme certifikáty pro koncové stanice? Jaký je rozdíl mezi směrovačem a L3 přepínačem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO