Techniky paralelního zpracování výpočtů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce pojednává o technikách paralelního zpracování výpočtů. Je proveden rozbor nejvýznamnějších knihoven pro paralelizaci včetně knihoven pro paralelizaci na GPU v grafických kartách a provedeno porovnáním rychlostí výpočtu těchto knihoven ve Visual Studiu 2010 na základě jednoduché aplikace hledající prvočísla na třech různých hardwarových počítačových sestavách. S pomocí knihovny OpenCL, která dosáhla nejlepšího výsledku, jsou vytvořeny dvě aplikace - program pro zdokonalené vyhledávání prvočísel pomocí Eratosthenova síta a program pro výpočet integrálu funkce lichoběžníkovou metodou.
The text of this thesis deals with techniques of parallel processing calculations. It is an analysis of the most important libraries for parallelization including libraries for parallelization on GPU graphics cards and computing speed by comparing these libraries in Visual Studio 2010 based on a simple application searching primes on three different computer hardware configurations. With OpenCL library, that achieved the best result, there are formed two applications – an improved program for searching prime numbers using the sieve of Eratosthenes and a program for calculating the integral with the trapezoidal rule.
Description
Citation
VODÁK, R. Techniky paralelního zpracování výpočtů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Medvecký, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Skapa, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-12
Defence
V závěru práce popisujete, že z důvodu nemožnosti přerušení výpočtů na GPU by se dalo vše řešit rozdělením dat na více úseků. Popište, jak byste toto realizoval. Uvažoval jste také o testování jiné knihovny pro paralelizaci na GPU než je OpenCL? Byly výpočty uvedené pro všechny aplikace spuštěny v Debug režimu? Dále píšete že: „Z důvodu velké rozsáhlosti kódu aplikace pro hledání prvočísel pomocí Eratosthenova síta je celý kód programu uveden v příloze na médiu DVD.“. Můžete toto tvrzení o rozsáhlosti kódu odůvodnit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO