Algoritmy přepočtů gamutů ve správě barev

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se věnuje barvám - jejich reprezentaci v digitálních zařízeních, co nejvěrnějšímu zachování barev na rozdílných zařízeních a jakými postupy toho může být dosaženo. V první části práce stručně shrnuje poznatky o barvě a lidském vidění, rozvádí používané barevné modely a prostory a věnuje se hlavně těm nezávislým na zařízení. Gamut - rozsah barev, které je dané zařízení schopno zobrazit - se pro každé zařízení liší a v praxi je třeba zajistit správnou interpretaci nebo záznam barvy. Proto je stručně popsáno, jak funguje správa barev především z hlediska přepočtů gamutů a jakými způsoby jsou přepočty gamutů realizovány. V druhé části se práce zabývá již dvěma konkrétními algoritmy (HPMINDE a SCLIP) pro přepočty gamutů. Je popsána jejich implementace a ověření v prostředí MATLAB. Ve třetí, poslední části práce jsou uvedeny a diskutovány výsledky implementace těchto algoritmů v MATLABu a tyto výsledky jsou porovnány s~běžně používanými přepočty gamutů (v Adobe Photoshop).
The thesis deals with colors - their representation in digital devices and how to provide the best color preservation accross different devices. In the first part of the work, the knowledge of colors and human vision is briefly summarized. Then color models and color spaces are elaborated, mainly those device independent. Spectrum of colors viewable or printable on a device - the gamut - is different for every device and there's a need of precise reproduction or record of color. That's why the system of color management is described further and especially the gamut mapping approaches and algorithms are mentioned. In the second part of the work, the implementation of how two algorithms of color gamut mapping (HPMINDE, SCLIP) can be implemented in MATLAB is described. In the third and last part of the work, the results of implemented algorithms are presented and discussed. These results are compared to results of commonly used color gamut mapping technique (Adobe Photoshop).
Description
Citation
SVOBODA, J. Algoritmy přepočtů gamutů ve správě barev [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Dr. Ing. Jiří Přibil (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-12
Defence
1. Jakou roli hraje při posuzování kvality a vhodnosti daného přepočtu subjektivita lidského vnímání barev? Jak by bylo možné subjektivitu lidského zraku zahrnout do posouzení kvality přepočtu? 2. Je E jediným vhodným měřítkem barevné odlišnosti barevných vzorků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO