Řízení kamerového slideru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a realizací digitálního ovladače krokového motoru, který umožňuje pohyb kamery na kamerovém slideru. Základními prvky jsou mikroprocesor ATmega16 a driver krokového motoru Toshiba TB6560. Ovládání umožňuje režim časosběrného snímání a plynulý lineární pohyb kamery včetně plynulého rozjezdu a zpomalení. Ovládací rozhraní je založeno na joysticku a displeji připojeném pomocí HD44780. Teoretická část se zabývá řízením a teorií krokových motorů. V praktické části je navrženo propojení jednotlivých komponent a deska plošných spojů. Poslední část se věnuje testování parametrů zařízení a jeho spolehlivosti včetně energetické bilance.
This bachelor thesis describes design and implementation of stepper motor digital controller that manages camera slide movement. The main elements are microcontroller ATmega16 and stepper motor driver TOSHIBA TB6560. Controller allows a time-lapse mode and continuous linear movement including smooth start and stop. Human interaction is based on joystick input and text display connected via HD44780 interface. The theoretical part describes stepper motors and their control modes. The practical part deals with design of electronic circuit and test of functionality.
Description
Citation
RAJNOCH, D. Řízení kamerového slideru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ladislav Polák, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D. (člen) Ing. Miloslav Macho, CSc. (člen) Ing. Karel Ulovec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Ing. Macho, CSc.: Jak těžké předměty lze pomocí slideru posouvat? Dr. Urbanec: Indikace samovolného posuvu slideru, relativní pozicování. Absence mechanické zpětné vazby. Doc. Kratochvíl: Testování přípravku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO