Vizualizační nástroj pro práci se Smithovým diagramem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem mé bakalářské práce bylo vytvořit vizualizační nástroj pro práci se Smithovým diagramem v programovém prostředí MATLAB. V grafickém uživatelském prostředí jsem zkonstruoval standardní Z-Smithův diagram, který vykresluje parametry základních typů vedení. Parametry vedení je možné vkládat ve tvaru normované impedance, činitele odrazu, impedance v kombinaci s charakteristickou impedancí vedení a také pomocí normované admitance. Dále je možné tímto nástrojem navrhovat jednoduché přizpůsobovací obvody s čtvrtvlnným transformátorem, sériovým pahýlem, paralelním pahýlem nebo přizpůsobovací obvody obsahující reaktanční součástky.
The objective of my bachelor thesis was to create a Smith chart visualization tool in computing environment MATLAB. I created an impedance Smith chart in graphical user interface which delineate parameters of basic line types. Parameters of transmission lines can be defined in the Smith chart as normalized impedance, reflection coefficient, normalized admittance or impedance in combination with line’s characteristic impedance. It is also possible to design simple matching circuits, e.g. with quarter-wave transformer, series stub, parallel stub or matching circuits with lumped elements.
Description
Citation
MAREK, M. Vizualizační nástroj pro práci se Smithovým diagramem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Blumenstein, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Kadlec, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Pavel Horský (člen) Ing. Ivo Viščor, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO