Posuzování spánkových stádií ze signálů HRV

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Nejužívanější metodou pro skórování spánkových stadií je hodnocení dle EEG. Tato práce využívá naopak EKG jako signálu srovnatelného k hodnocení spánku. Shrnuje metody prezentace a hodnocení variability srdečního rytmu (HRV) a popisuje celý algoritmus výpočtu a prezentace tohoto signálu pomocí Poincarého map. Práce se také zaměřuje na hodnocení Poincarého map a parametrů vyčíslujících proměnlivost a variabilitu vzorků v mapách. Z průběhů parametrů se snaží vyvodit závěry k posouzení spánkových stadií.
The most common method for scoring of sleep stages is the evaluation by EEG. This work utilizes ECG signal to the comparable evaluation of sleep. It summarizes the methods of presentation and assessment of heart rate variability (HRV) and describes the whole algorithm of calculation and presentation of this signal using Lorenz plot. This work also focuses on evaluation of Lorentz plots and parametrs quantifying variability of samples in maps. It seeks to draw the conclusion of sleep stages from their waveform.
Description
Citation
SCHLOROVÁ, H. Posuzování spánkových stádií ze signálů HRV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen) Mgr. Daniel Vlk, CSc. (člen) MUDr. Kateřina Fialová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka odpověděla na otázky členů komise a oponenta. Studentka obhájila bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO