Analýza elektrogastrogramu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V bakalářské práci je uvedena anatomie a fyziologie žaludku, s vysvětlením principu vzniku myoelektrické žaludeční aktivity. Práce se zabývá záznamem elektrogastrogramu a záznamovým zařízením pro jeho akvizici. Zmíněny jsou zde důležité parametry signálu a způsoby jejich hodnocení. Pro hodnocení elektrogastrogramu jsou využity tři metody frekvenční analýzy. Součástí práce je návrh optimální metodiky měření pro hodnocení změn vyvolaných konzumací jídla a popis postupu při měření pomocí akvizičního systému Biopac. V programovém prostředí Matlab je vytvořena aplikace pro hodnocení změn vyvolaných konzumací jídla. Výsledky získané pomocí navržené aplikace jsou statisticky zpracovány.
In the bachelor thesis is given the anatomy and physiology of the stomach, explaining the basic principle of myoelectric activity. The thesis deals with the recording equipment and the useful signals that can be obtained. There are mentioned the important parameters of the signal with the necessary analysis. The thesis describes three methods of frequency analysis. Part of the thesis is design the optimal measurement methodology for evaluating changes induced by consumption of food and a description of the measurement by using the acquisition system Biopac. In Matlab is created an application for the evaluatin of changes induced by food intake and the results statistically analyzed.
Description
Citation
BERNÁTEK, P. Analýza elektrogastrogramu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) prof. Ewaryst Tkacz, Ph.D.,D.Sc. (místopředseda) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen) MUDr. Jan Máchal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO