Posuzování spánkových stádií z Hjorthových parametrů signálů EEG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na rozlišování jednotlivých spánkových stádií ze signálů EEG. V její první části je představena klasická vizuální metoda klasifikace spánkových stádií, v části druhé metoda automatizované klasifikace. Jedná se o metodu využívající tří Hjorthových parametrů k vytvoření vektorového prostoru, ve kterém by na základě podobnosti vzniklých útvarů mohla být rozlišována jednotlivá stádia spánku. Hjorthovy parametry jsou počítány jak z celého pásma signálu EEG, tak i v jeho jednotlivých pásmech. V další části práce je provedena analýza hlavních komponent. Hlavní komponenty jsou analogicky s Hjorthovými parametry umístěny do vektorového prostoru a je u nich sledován charakter vzniklých útvarů.
This bachelor thesis is focused on the distinction between sleep stages from EEG signals. In its first part the classical method of visual classification of sleep stages is introduced, the second part introduces an automated method for sleep stage scoring. It is a method that uses the three parameters of Hjorth to create a vector space, in which, on the basis of similarity of formed shapes, different stages of sleep could be distinguished. Parameters of Hjorth are calculated from the whole EEG signal, and also from its bands. In the next section of this thesis a principle component analysis is performed. The principle components are placed into a vector space analogously with parameters of Hjorth and the character of formed objects is observed.
Description
Citation
KUPKOVÁ, K. Posuzování spánkových stádií z Hjorthových parametrů signálů EEG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen) Mgr. Daniel Vlk, CSc. (člen) MUDr. Kateřina Fialová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta. Doc. Kolářová položila otázku: Po kolika iteracích docházelo ke správnému rozdělení pomocí K-means? Ing. Škutková položila otázku: Jedná se na prezentovaném grafu o data po shlukové analýze? MUDr. Fialová položila otázku: Kde byla pořízena analyzovaná data?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO