Aktivní potlačení hluku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou aktivního potlačení hluku. První část je zaměřena na porozumění anatomii a fyziologii lidského sluchu. Dále pak na pochopení základních principů akustiky, šíření zvuku a jeho generování. Důležitou částí je seznámení s problematikou hluku v životním prostředí. Druhá část se věnuje samotnému návrhu zařízení. Cílem této práce bylo navrhnout a sestavit zařízení na aktivní potlačení hluku. Navrhnuty a sestaveny byly dvě verze zařízení na aktivní potlačení hluku. Problémy spojené s dosažením dokonalého potlačení hluku jsou na konci práce podrobně analyzovány spolu s výsledky potlačení jednotlivých verzí zařízení.
This project deals with problems of active noise cancellation. The first part focuses on the understanding of the anatomy and physiology of the human hearing. Furthermore, the understanding of the basic principles of acoustics, distribution of sound, and his generating. The important part is introduction to the issue of noise in the environment. The second part is dedicated to device design. The aim of this work was to design and construct device for active noise cancellation. Designed and assembled were two versions of the device for active noise cancellation. The problems associated with achieving the perfect noise cancellation is analyzed at the end of the work in detail together with the results of active noise canceling each version of the device.
Description
Citation
BULVA, O. Aktivní potlačení hluku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (místopředseda) Ing. Milan Blaha, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen) MUDr. Šárka Sekorová (člen) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Sekora: Stojíte si za tvrzením, že sluch je jedním ze čtyř lidských smyslů? doc. Drastich: Proč máme právě tyto smysly? Princip aktivního potlačení hluku. Jaká je účinnost výrobku? Ing. Blaha: Jaká je cena výrobku? doc. Kolář: Jaká je použitá filtrace a jak probíhal návrh filtrů? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO