Revize elektronické karty diabetika na Klinice diabetologie IKEM

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Karta diabetika je elektronický medicínský záznam na Klinice diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Jedná se o komplexní záznam o pacientovi, obsahující klinická a statistická data. Problémem karty diabetika je její obsáhlost a tedy i zdlouhavost vyplňování lékařskými pracovníky. Kvůli tomu klesá i její využitelnost. V práci je popsána tvorba programového modulu, který vede ke vzniku inovované karty diabetika vnořené do ambulantní zprávy a hlavně k novému uživatelskému rozhraní, pomocí něhož se zadávají do karty data. Dále jsou popsány další postupy mající za úkol podpořit implementaci do systému Zlatokop, nemocničního informačního systému v IKEM. Součástí je i zhodnocení přínosů této karty a přiblížení současného stavu tohoto projektu. Před popisem samotného řešení se práce věnuje ozřejmění základních oblastí týkajících se karty diabetika. Jedná se o obor elektronického zdravotnictví, speciálně potom v oblasti elektronického zdravotního záznamu, dále o oblast databází se zaměřením na Caché, databázi používanou v systému Zlatokop. Práce také podává základní informace o onemocnění diabetes mellitus a o základních principech uživatelského prožitku.
Electronic diabetic record (EDR) is an electronic medical record used in Diabetology Clinics, Instittute for Clinical and Experimental Medicine (IKEM), Prague. EDR is complex record of patient statistical and clinical data. It´s complexity and large time demands on filling in all items make EDR not user friendly. Thus, benefits of electronic medical record are not fully utilized. The paper describes solution that leads to simpler user interface as component of outpatient message allowing easy entering data. The new interface has been designed and created in the form of program module. There are described other procedures to implement module into IKEM information system Zlatokop. At the end, there are discussed the advantages and shortcomings of this revised vision and current status of project of EDR. The first part of the work is about the basic concepts and problems regarding EDR. It is about e-health, specially about the electronic health record, databases, specially about Caché, which is used in Zlatokop, about diabetes mellitus and about user experience.
Description
Citation
FIALOVÁ, L. Revize elektronické karty diabetika na Klinice diabetologie IKEM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Leinveber (člen) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Prof. Provazník požádal o odpověd na první otázku oponenta. Ing. Jiřík položil otázku zda je aplikace reálně používána v praxi IKEM a na použitý programovací jazyk Caché. Studentka odpověděla na otázky členů komise a oponenta. Studentka obhájila bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO