Analýza technicko-ekonomických parametrů traktorových souprav v dopravě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou využití traktoru v zemědělské dopravě. V první části je popsán současný stav v konstrukci traktorových motorů, převodovek a podvozků, které se používají u traktorů vhodných pro dopravu. Teoretická část obsahuje také přehled legislativních požadavků, které musí být dodrženy při sestavování traktorových souprav pro provoz na pozemních komunikacích. Hlavním cílem práce bylo provést a vyhodnotit měření spotřeby a výkonnosti soupravy traktoru JCB Fastrac 185-65 s dvěma valníkovými přívěsy v dopravě. K tomuto účelu byla sestavena metodika terénního měření a realizováno měření pro různé režimy provozu motoru. Výsledky byly tabulkově a graficky zpracovány včetně určení přesnosti metody výpočtem relativní chyby měření. Pro porovnání byl proveden i teoretický výpočet množství spotřebovaného paliva. Cílem měření bylo prokázat úsporu paliva při provozu motoru v ekonomické oblasti a získat přehled o spotřebě a výkonnosti soupravy.
This thesis deals with the use of the tractor in agricultural transport. The first part describes the current status in construction of tractor engines, transmissions and chassis that are used in tractors suitable for transport. The theoretical section includes an overview of the legislative requirements that must be followed for the tractor kits in transport on the road. The main objective of this thesis was to evaluate a measuring of fuel consumption and efficiency of the tractor JCB Fastrac 185-65 with two flatbed trailers. For this purpose was created the methodics off terrain measurement, which were carried out for different operation modes of the engine. The results were tabular and graphical processing including determining the accuracy of the method by calculating the relative error of measurement. For comparison a theoretical calculation of the consumed fuel was made. The aim of the measurements was to demonstrate fuel-saving during operation engine in the economic field and get an overview about fuel consumption and efficiency kits.
Description
Citation
KRÁTKÝ, M. Analýza technicko-ekonomických parametrů traktorových souprav v dopravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Radim Dundálek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-16
Defence
Jaká je účinnost hydromechanické převodovky v porovnání s mechanickou? Proč se dnes u traktorů používají hydromechanické převodovky? Jaký je rok výroby traktoru a jaké má zařízení na úpravu spalin? Kolik paliva bylo v jednotlivých nádobách při zjišťování jeho hmotnosti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO