Tříválcový řadový zážehový motor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá návrhem hnacího ústrojí přeplňovaného tříválcového řadového zážehového motoru dle zadaných parametrů. V práci jsou představeny tři varianty vyvážení momentu odstředivých sil klikového hřídele a vyvažovací jednotka momentu setrvačných sil posuvných částí I. řádu. Dále je proveden výpočet torzního kmitání hnacího ústrojí a navrženy parametry a konstrukční řešení pryžového tlumiče. Na závěr je provedena pevnostní analýza klikového hřídele bez tlumiče a s tlumičem torzních kmitů.
The main aim of this master’s thesis is to design the powertrain of turbocharged threecylinder in-line gasoline engine based on given parameters. The work introduces three variants of balancing of inertia moment of rotating masses and balancer unit of first order moment of inertia of reciprocating parts. The thesis also presents calculation of torsion vibration of the powertrain and structural design of the rubber damper. In conclusion a stress analysis of the crankshaft is submitted with and without torsion vibration damper.
Description
Citation
BALASH, I. Tříválcový řadový zážehový motor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Stodola, DrSc. (předseda) prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (místopředseda) doc. RNDr. Karel Pellant, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Hinner (člen) Ing. Jiří Kubíček (člen)
Date of acceptance
2014-06-16
Defence
V úvodní části obhajoby student seznámil komisi se svou diplomovou prací a následně přistoupil k zodpovězení otázek oponenta. Na první otázku, ohledně způsobu vyvážení klikového hřídele, který byl využit v práci, a jeho vlivu na zatížení ložisek, student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO