Efektivita rehabilitace horní končetiny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na studium bioelektrické aktivity svalu a její měření v systému BIOPAC. Pro správné pochopení dějů je uveden popis svalové tkáně a jejích hlavních struktur. Práce se dále zabývá elektromyografií jako významnou elektrofyziologickou diagnostickou metodou. Je zde uveden protokol vlastního měření. V něm jsou sledovány určité parametry EMG signálu svalu brachioradialis, před, v průběhu a po skončení navrženého procesu posílení tohoto svalu. Naměřené hodnoty jsou statisticky zpracovány a interpretovány. Závěrečná kapitola je věnována motivačním aktivitám pro zlepšení efektivity cvičení.
The purpose of this bachelor‘s thesis is to examine muscle bioelectrical activity and its measuring in the BIOPAC system. To better understand this subject this bachelor’s thesis takes interest in a muscle tissue and all its main structure. It is also focused on electromyography as a significant diagnostic method in medicine. Subsequently there is an introduction to the practical part of bachelor‘s thesis. In this chapter the main focus is aimed at monitoring the parameters of the surface EMG signal of brachioradialis muscle. The measurements are collected in three phases, before, during and at the end of the proposed process of the strengthening of brachiotadialis muscle. The measured values are statistically processed and then interpreted. The final chapter seeks to specify the motivational activities and the enhancement of effectiveness of exercise.
Description
Citation
REXOVÁ, N. Efektivita rehabilitace horní končetiny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) MUDr. Šárka Sekorová (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-08-29
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka obhájila bakalářskou práci s výhradami a odpověděla na otázky členů komise a oponenta. Prof. Ing. Jiří Jan, CSc. položil otázky: Jak dlouhý FIR filtr lze použít? Jaká je šířka pásma PP? Doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. položila otázky: Jak jste posuzovala správnou filtraci signálů? Jak se lépe zjistí změna EMG signálu? Jak se změní spektrum před a po filtraci? Nakreslete pásmovou zádrž, DP a HP. Podle čeho jste určila správnost rehabilitace? MUDr. Šárka Sekorová položila otázky: Dobrovolníci měli za úkol cvičit doma? Zaznamenávali protokol sami? MUDr. Eva Závodná, Ph.D. položila otázku: Na jaké hladině významnosti jste pracovala?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO