Hodnocení srozumitelnosti textu z elektrookulogramu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá principy elektrookulografie (EOG) a měřením a využitím elektrookulografického signálu při hodnocení srozumitelnosti textu. V rámci práce je vysvětlena základní fyziologie a anatomie oka a typy očních pohybů. Jsou zde popsány detekovatelné prvky v EOG signálu při čtení, navrženo měření EOG pomocí systému Biopac a popsána metodika hodnocení záznamu při čtení různě srozumitelného textu. Pomocí vytvořené aplikace v Matlabu je realizována detekce jednotlivých prvků. Výsledná data jsou statisticky vyhodnocena a je provedena zpětná identifikace stupně náročnosti textu.
This thesis deals with principles and measuring of electrooculography (EOG) and with electrooculography signal utilization for assessment of reading comprehension. The basic physiology and anatomy of the eye, types of eye movement and identifiable elements in EOG during reading are described in thesis. Methodology of electrooculogram-based text comprehensibility evaluation is described and verified by recording of EOG of ten volunteers using Biopac system. Detection of identifiable elements is implemented by Matlab. The last steps of process are statistical evaluation of data and revers identification of text complexity.
Description
Citation
NETOPIL, J. Hodnocení srozumitelnosti textu z elektrookulogramu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) prof. Ewaryst Tkacz, Ph.D.,D.Sc. (místopředseda) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen) MUDr. Jan Máchal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO