Automatická detekce ischemie v EKG pomocí umělé neuronové sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá využitím umělých neuronových sítí (UNS), jako elektrokardiografických (EKG) klasifikátorů ischemické choroby srdeční (ICHS) a infarktu myokardu (IM) v EKG signálu. První část této práce je zaměřena na teoretické znalosti a popisuje problematiku patologických změn na EKG, metody pro automatickou detekci ICHS a IM, a problematiku perceptronu a UNS. Druhá část se zabývá využitím knihovny Neural Network Toolbox programu MATLAB® verze R2010a. V uživatelském rozhraní pro vývoj grafického prostředí (Guide) je vytvořen program, který slouží k porovnání úspěšnosti automatické detekce ischemie v EKG pomocí UNS. Umožňuje uživateli nastavit různé parametry UNS a zobrazit EKG křivky.
This thesis discusses the utilization of the artificial neural networks (ANN) as electrocardiography (ECG) classifiers of coronary artery disease (CAD) and myocardial infarction (MI) in ECG signal. The first part of this thesis is orientated towards the theoretical knowledge and describes the issue of ECG pathological changes, methods for automatic detection of CAD and MI and the issue of the perceptron and ANN. The second deals with use of Neural Network Toolbox MATLAB® version R2010a. In graphical user interface development environment (Guide) is created application that is used to compare the success of automatic detection of ischemia in ECG using ANN. It allows the user to set various parameter settings UNS and display ECG waveforms.
Description
Citation
NOREMBERCZYK, A. Automatická detekce ischemie v EKG pomocí umělé neuronové sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Leinveber (člen) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Jiřík položil otázku zda student jednu z metod naprogramoval sám nebo použil toolbox z prostředí MATLAB a jak student volil jména králíků. Prof. Provazník se dotázal proč student nepočítal se sensitivitou a specificitou. Student odpověděl na otázky členů komise. Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO