Konstrukce disku kola osobního automobilu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce řeší konstrukční návrh disku kola osobního automobilu. Rešeršní část této práce pohlíží na historii a vývoj kola, na což se navazuje popisem jednotlivých konstrukčních řešení disků kol osobních automobilů používaných v současnosti. Konstrukční část spočívá v návrhu disku daných parametrů na základě analýzy silových účinků působící na kolo vozidla. U konstrukčního návrhu je provedena analýza napjatosti a únavová analýza.
The present master thesis deals with the design of wheel disk for passenger car. The review part of this thesis summaries the history and development of the wheel; this is followed by a description of individual construction types of wheel disk for passenger car presently used. The construction part of this thesis provides a design of disk of given parameters based on the analysis of forces acting on the car wheel. For the purposes of design, the stress and fatigue analyses are performed.
Description
Citation
KAPOUN, L. Konstrukce disku kola osobního automobilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Radim Dundálek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student seznámil komisi se svou diplomovou prací a následně zodpověděl otázky oponenta. Otázky k diplomové práci: Co je to gyroskopický moment, na čem závisí a jak souvisí se zavěšením kol? Jaké jsou výhody litého kola oproti plechovému kolu? Co by měly splňovat disky kol z pohledu uživatele?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO