Srovnání přesnosti spirometrických přístrojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá funkčním vyšetřením plic s důrazem na spirometrii. První část nás seznamuje s popisem a vlastnostmi plic, dále přehledně kategorizuje seznam parametrů indikujících jejich funkčnost a momentální stav. Také podává ucelené informace o principech přístrojů měřících tyto hodnoty. V návaznosti na první část je v další vysvětlen a popsán vytvořený virtuální nástroj v programovacím prostředí LabVIEW – jednoduchý spirometrický měřič plicních objemů. Dovede zpracovat měřený signál ve spirometrickou křivku a tu pak dále automaticky hodnotit pomocí detekce píků. Program je rozšířen o možnost uložení naměřených hodnot do souboru. V poslední části práce je čtenáři přiblíženo statistické hodnocení dat, konkrétně dat z vytvořeného programu a dalšího spirometru a obsahuje přehled výsledků několika statistických analýz. Získáváme tak rozšiřující znalosti o funkčnosti spirometrických sond a přístrojů.
This thesis deals with pulmonary testing with emphasis to spirometry. In the first part is introduced and described pulmonary system and its attributes. There is a clear and complete list of pulmonary characteristics and parameters. It contains integrated summary of principles that are used for pulmonary measurement devices. First part is followed by description of created virtual device using LabVIEW programming. Simple meter of lung volumes can easily create spirometric curve and automatically evaluate desired values of volume. Program is further enhanced with optional archiving of measured spirometric curve. The last part of this thesis uses statistic testing for deciding of validity or invalidity of hypothesis. By statistic testing of hypothesis we are gaining and expanding basic knowledge about spirometric devices.
Description
Citation
CHMELÍKOVÁ, L. Srovnání přesnosti spirometrických přístrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) prof. Ewaryst Tkacz, Ph.D.,D.Sc. (místopředseda) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen) MUDr. Jan Máchal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Dr. Vondra se dotázal Co způsobuje obstrukce v trubce. Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO