Odlévání slitin hliníku v polotuhém stavu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V dnešní době se klade velký důraz na kvalitu výrobků a ekologickou výrobu. Stále vznikají nové technologie, které mají za úkol zvýšit jakost výrobku a snížit výrobní náklady na minimum, při co nejvíce ekologickém provozu. Ve 20. století se začala vyvíjet technologie odlévání v polotuhém stavu (SSM), která kombinuje metodu odlévání společně s tvářením. Tím se zaručuje vysoká jakost povrchu a mikrostruktury. Avšak příprava výroby je ekonomicky náročná. Pro zpracování v polotuhém stavu jsou vhodné speciální slitiny, na jejichž rozvoji se stále pracuje. Dnes hojně využívané slitiny hliníku jsou velmi dobře zpracovatelné metodou SSM a to díky svým mechanickým vlastnostem.
The great emohasis is placed on product quality and ecology of production at this time. New technologies are created still. This technologies are improve quality product and reduce productive cosi to a minimum, while production is the most environmentally. The Semi-solid casting started to developer in the 20 century. Semi-solid casting combines the method of casting and forming. High surface and microstructure guality are guaranteed. However preparation of production is economically costly. The special alloys are suitable for semi-solid casting. Development takes plase still. Aluminium alloys are very utilized for this technology, due to the good mechanical properties.
Description
Citation
ZELNÍČKOVÁ, M. Odlévání slitin hliníku v polotuhém stavu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jaroslav Čech, CSc. (člen) Ing. Petr Cupák, Ph.D. (člen) Ing. Václav Kaňa, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen) Ing. Martin Svadbík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-24
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO