Výpočet chlazení asynchronního stroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává ve své první části o teoretickém pojetí proudění a chlazení asynchronního stroje. O jeho chování, charakteristických znacích a o možných variantách jeho výpočtu. Věnuje se problematice od ztrát motoru, přes druhy chlazení, typů proudění a nakonec jeho výpočet. V druhé části je zaměřena na praktické měření v laboratoři na reálném modelu. Dále pak vyhodnocování jeho výsledků. Třetí části je zaměřena na počítačové simulace a výpočet. Třetí část práce je rozdělena do dalších tří fází, kde se v první fázi věnuje výpočtu a simulaci proudění na ventilátoru motoru. V druhé fázi třetí části se zaobírá prouděním u samotného motoru a ve třetí je popsána a simulována teplotní analýza. V konečné třetí fázi jsou tyto počítačové simulace následně vyhodnoceny a srovnány s měřením praktickým. Toto porovnání založeno na teorii popsané ze začátku práce.
This thesis discusses in the first part of the theoretical concept of flow and cooling induction machine. His behavior , characteristics and possible variants of its calculation . Questions concerning losses from the engine, through the second cooling flow types and finally the calculation. The second part focuses on practical laboratory measurements on a real model. Furthermore, the evaluation of its results. The third part focuses on computer simulation and calculation. The third part is further divided into three phases , where in the first phase devoted to the calculation and simulation flow to the fan motor. In the second stage, the third part deals with the flow in the engine itself , and the third is described and simulated temperature analysis . In the final third phase are subsequently evaluated by computer simulations and compared with practical measurements . This comparison is based on the theory described from the beginning.
Description
Citation
ZÁRUBA, J. Výpočet chlazení asynchronního stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Student obhajoval závěrečnou práci na téma Výpočet chlazení asynchronního stroje. Prezentoval model měřeného motoru a jeho parametry. Vysvětlil princip měření s usměrněným chlazení AS motoru. Seznámil s výsledky měření motoru bez a s usměrněným chlazením a provedl jejich vzájemné srovnání. Prezentoval výpočet proudění ventilátoru v programu Ansys Workbench. Popsal nastavení simulace výpočtu proudění v celém motoru a představil výsledky simulací. Odpověděl na otázky oponenta. V následné diskuzi obtížně odpovídal na otázky komise, na některé nebyl schopen odpovědět. Nevěděl jednotku součinitele přestupu tepla. Nesprávně použil termín analýza.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO