Elektromagnetický pulzní urychlovač projektilů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá použitím magnetického pole k urychlení projektilů v zařízení zvaném coilgun. Je složena ze dvou částí, z nichž první je teoretická diskuze o magnetismu a jeho využití, druhá část je o vlastním coilgunu, jeho výhodách a nevýhodách. Následuje série měření na dvou experimentálně postavených coilgunech a jejich optimalizace pro dosažení co nejlepších výsledků. První část probírá více témat. Na začátku je krátká kapitola, ve které se definuje magnetické pole a s ním související konstanty a jevy. Další dvě kapitoly jsou zaměřeny na různé typy materiálů, především feromagnetik, jak reagují na přítomnost magnetického pole a jakými parametry jsou specifikovány. Dále je výčet některých aplikací magnetizmu napříč lidskou společností. V druhé části se popíše princip coilunu a jak byly prototypy vyrobeny. Měření na prvním prototypu je zaměřeno na testování různých materiálů projektilu, jeho rozměrů a přínosy externího magnetického obvodu okolo cívky. Taktéž je tam kapitola pojednávající o způsobu měření rychlosti projektilu. Druhý prototyp se snaží eliminovat nedostatky zjištěné na prvním a prozkoumat výhody vícenásobného urychlení na dalších stupních.
This work focuses on using magnetic field to accelerate projectile in a device called coilgun. It consists of two parts, first is theoretical discussing magnetism and its use, the other part is about coilgun itself, its benefits and drawbacks. Followed by series of measurements on two experimentally built coilguns and trying optimize it to achieve best results. First part discusses multiple topics. In the beginning, there is a small section defining magnetic field and other constants and phenomenons connected with it. Next two chapters are focused on different types of material, mainly ferromagnetics, how they react to magnetic field and what parameters we can follow, followed by a list of several applications of magnetic field in different areas of human society. The second part describes main principle of coilgun and how the prototypes were made. Measurements on a first prototype consist of trying different materials for projectile, various dimensions of it and benefits of using external shell for accelerating coil. There is also a chapter discussing velocity measurement of a projectile. Second prototype is trying to avoid all the flaws, which were found on the first prototype and find a benefits of using multiple acceleration stages.
Description
Citation
ŽAMBERSKÝ, J. Elektromagnetický pulzní urychlovač projektilů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Maliňák (člen) Ing. Karel Pospíšil (člen) doc. Ing. Arnošt Bajer, CSc. (člen) Ing. Pavel Prosr, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky v diskuzi: V čem vidíte další využítí urychlovače z hlediska zvýšení jeho účinnsoti? Jak počítáte účinnost zařízení? Jak jste došel k hodnotě 10%? Co je to kovové sklo? Jaké má zařízení využití?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO